{ "title": "Amibik Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/amibik-kolit-5667.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:44", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Amibik Kolit, bağırsakların protozoon parazitler tarafından istila edilmesi ile ortaya çıkan bir gastrointestinal bozukluktur. Amibik kolit, dünya çapında rastlanılan bir hastalıktır. Afrika, Orta ve Güney Amerika, Asya hastalığın en sık görüldüğü bölgelerdir. Amebis olarak da bilinen amibik kolitin nedeni büyük bağırsakları etkileyen proptozoal bir hastalıktır. Zayıf sağlık koşullarına sahip ülkelerdeki su depoları hastalığın yayılmasına neden olmaktadır. Amibik kolit hem yetişkinlerde hem de yaşlılarda görülebilir. Gıda ve su hijyeninin olmadığı durumlarda sıkça görülür ve diğer aile bireylerine de kolayca yayılabilir. Başta az gelişmiş ülkelerde görülen bir hastalık olmakla birlikte, son zamanlarda daha yaygın olarak karşılaşılmaktadır.

Amibik Kolit Belirtileri: Amibik kolit hastaları genelde abdominal kramp şikâyeti ile acile başvururlar. Ateş, karın ağrısı, kanlı olabilen diyare gibi ani bir başlangıç olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın devamında, bulantı, kusma, ateş, güçsüzlük ve kayıtsız kilo kaybına rastlanır. Bağışıklı sisteminin zayıflaması kaynaklı hastanın enfeksiyon ile mücadele direnci ciddi düşer. Ayrıca diyare kaynaklı aşırı sıvı kaybı nedeniyle vücutta ortostatik hiper tansiyon durumu da ortaya çıkabilmektedir.

Amibik Kolit Teşhis ve Tedavisi: Amibik kolit, 1-2 hafta boyunca çıkan semptomları ile kademeli olarak başlar. Bu durumu ile bakteriyel dizanteriden ayrılmaktadır. İnsan en yaygın semptomudur. Kronik olarak inflamatuar bağırsak hastalığına benzerdir. Ateş hastaların %10-30 'unda görülür. Şiddetli kanlı diyare, şiddetli karın ağrısı ve ateş bulguları ile başlar. Kesin tanı ELISA antijen testleri kullanılarak elde edilebilir. Dışkı testleri için kolonoskopi yararlı olabilir. Mikroskopi mevcut değilse, klinik bulgular ve semptomlardan hastalığı teşhiste yararlanılır.

Amibik kolit tedavisinde çeşitli ilaçların kullanılması gerekebilir. Hafif kolitli ve sıvı terapisine gerek duymayan hastalar, günlük olarak üç kez metronidazol 750 mg ve oral yolla 10 gün boyunca ayakta tedavi edilebilir. Ağır kolitli hastalar ise hastaneye yatırılmalı ve intravenöz hidrasyon verilmelidir. %5 dekstroz ve normal tuzlu su kaybedilen su ve glikoz için faydalı olacaktır. Hastalara her 10 günde 500 mg metronidazol verilmelidir. Fulminan kolit durumlarında, özellikle bağırsak delinmesi şüphesi var ise her sekiz saatte bir 400 mg metronidazol verilebilir.
" } ] }