{ "title": "Antibiyotiğe Bağlı Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Antibiyotige-Bagli-Kolit-35692.jpg", "date": "21.01.2024 08:26:57", "author": "Nurefşan Delibaş", "article": [ { "article": "Antibiyotiğe bağlı kolit, başta klindamisin, sefalosporinler, ampisilin, amoksisilin de dahil olmak üzere birçok antibiyotik türünün neden olabileceği tespit edilmiştir. Antibiyotik kullanımından sonra oluşan ishallerde kendini sınırlayan hafif bir ishalden ağır seyirli psödomembranöz enterokolite kadar değişen bir klinik tablo gelişir. Antibiyotik kullanımından yaklaşık 5-10 gün sonrasında ishal başlayabilir. Fakat bu süre daha uzun veya kısa olabilir. Tedavi süresinde veya tedavi bittikten sonra da ortaya çıkabilir. İshal sonucu oluşan dışkı çok sulu veya mukoid olabilir aynı zamanda yeşil renkli ve kötü kokuludur. Bazı durumlarda dışkı kanlı da olabilir. İshalle birlikte kramp tarzı karın ağrısı ve yüksek ateş gibi bulgular da ortaya çıkar.

Antibiyotiğe Bağlı Oluşan Kolitin Nedenleri: bu tür ishallerden genellikle Clostridium Difficile sorumludur. Clostridium Difficile gram pozitif, sporlu ve zorunlu anaerop bir bakteri türüdür. Toksin A ve toksin B olmak üzere 2 toksini mevcuttur. Hastalık bu toksinlerin hücre membranındaki hemoraji, inflamasyon ve nekroz etkisi sonucu ortaya çıkar.

Antibiyotikler Kolite Nasıl Sebep Olur?

Bakteriler genellikle faydalıdır ve her birinin önemli görevleri vardır. Ancak bağırsak yolumuzda bulunun bu bakterilerin bazıları potansiyel bir tehlike taşır. Kötü bakteriler, iyi bakteriler tarafından kontrol altındadır fakat hastalık, ilaç kullanımı gibi durumlarda bu denge bozulabilir. Antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de yok ettiğinden dolayı bağırsak florasına zarar verebilir. Yeterli miktarda yararlı bakteri olmadığı zaman, kullandığımız antibiyotiğe dirençli olan zararlı bakteriler ortaya çıkar ve bağırsağa verip iltihaplanmalara yol açar.

Antibiyotiğe Bağlı Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak kullanılan antibiyotik bırakılır ya da daha düşük riskli bir antibiyotiğe geçilir. Bazı hastalarda ise yalnızca hastalığa neden olan kesilmesi bile yeterli olabilir. Daha ağır vakalarda ise Clostridium Difficile'ye yönelik bir antibiyotik kullanılır.
" } ] }