{ "title": "Bağırsakta Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Bagirsakta-Kolit-76814.jpg", "date": "21.01.2024 07:41:24", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Bağırsakta kolit, bağırsaklarda meydana gelen iltihaplanmadır. Tıbbi ismi ülseratif kolit olarak bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde birçok ciddi problemlere sebep olacaktır. Kalın bağırsak bölgesinin yüzeyinin iltihaplanması ile ortaya çıkar ve zamanla bu bölgeler yaraya dönüşmektedir. Daha sonra kanama şeklinde kendini belli etmektedir. Hastalığın en çok görülen belirtileri kanlı dışkı, ishal ve şiddetli karın ağrısıdır.

Bağırsakta kolit rahatsızlığı çoğunlukla 20 veya 40 yaş arasındaki yetişkin kişilerde çok fazla görülmektedir. Özellikle kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bağırsakta kolit rahatsızlığı çok ağır bir hastalık olup, hasta belli aralıklarla ağırlaşmaktadır. Bu durumlarda hastanın mutlaka dinlenmesi ve en yakın bir hastanede gözetim altında tutulması gerekir. Eğer bağırsakta kolit rahatsızlığı zamanında teşhis edilmez ise ve tedavisine başlanmaz ise zamanla bağırsak kanserine bile yol açabilmektedir.

Bağırsakta kolit rahatsızlığının sebepleri nelerdir?

Bağırsaklarda meydana gelen bu iltihaplı rahatsızlığın sebepleri veya tedavisi yapılan tüm araştırmalara rağmen kesin olmamakla beraber, uzmanların görüşleri arasında en belirgin sebepler şunlardır; genetik kalıtım, enfeksiyon, psikolojik faktörler, bağışıklık sisteminin zayıf düşerek vücudun mikroplara karşı direncinin azalması olabileceği yönündedir.

Bağırsakta kolit, hastalarda yüzde 50 oranında kalın bağırsağın en son kısmında çok fazla görülmektedir. Yüzde 30 oranında kalın bağırsağın sol iniş kısmında ve yüzde 20 oranında kalın bağırsağın tamamında görülmektedir. Hastaların yüzde 10 oranında rahatsızlık çok ağır ve tehlikeli olarak görülmektedir, fakat yüzde 85 oranında hafif ve kronik olarak bu rahatsızlık yıllarca devam ederek kişiyi ara ara rahatsız etmektedir.

Bağırsakta kolit belirtileri nelerdir?

Rahatsızlık çok ilerlemiş ise etkisi de çok ağır ve şiddetli olmaktadır ve aşağıdaki belirtiler görülmektedir.
Bağırsakta kolit tedavisi nasıl yapılır?

İlk önce kan testi yapılarak hastalığın şiddeti ve kanamanın yoğunluğu anlaşılmaktadır. Bu yüzden kan testinin yapılması çok önemlidir. Daha sonra hastaya kolonoskopi yapılarak bağırsak bölgesinden alınan doku ile patolojiye gönderilerek, iltihaplanma incelenir ve bu rahatsızlığa neden olan bakteri hakkında bilgi edinilir. Kolonoskopiden sonra ultrason muayenesi yapılarak alınan doku patoloji sonuçlarına göre tedavi süreci daha sonra başlatılmaktadır.

Uzman bir Doktor tarafından rahatsızlık teşhis edildikten sonra doktorunuzun vereceği antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Aşırı derecede ilerlemiş bağırsakta kolit rahatsızlığı var ise belli bir süre hastanede gözetim altında tutulduktan sonra tedavi ağrı kesiciler ile desteklenmektedir. Tedavi uzun bir zaman aldığı için mutlaka ilaçların doktorunuzun vermiş olduğu süre ve miktarlarda kullanmanız sağlığınız açısından çok önemlidir. Aynı zamanda bağırsakta kolit rahatsızlığı için bitkisel tedavilerde uygulanmaktadır. Fakat mutlaka doktorunuza danışarak bitkisel kürleri uygulamanız gerekir.
" } ] }