{ "title": "Bebeklerde Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Bebeklerde-Kolit-17436.jpg", "date": "20.01.2024 01:33:34", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Bebeklerde kolit, yeni bebek sahibi olan anne ve babaların en büyük sorunlarından bir tanesidir. Kolit ani spazm şeklindedir. Çoğu bebekte görülmesi olası bir durumdur. Bebeklerde kolit rahatsızlığı diğer hastalıklarla sıkça karıştırılabilir. Bebekler acıkınca, üşüyünce, altı kirlenince ağlayarak dertlerini anlatırlar. Kolit bebeğin tüm ihtiyaçları karşılansa dahi nöbet şeklinde ağlamasıdır. Kolit genellikle bebeğin ilk 6 ayında görülmektedir. Eğer bebek günün belirli saatlerinde hiçbir sebep yok iken nöbet şeklinde ağlıyor, ayaklarını karnına çekiyor, kasılıyorsa ve karnı sertleşmiş ise akla gelen ilk hastalık kolit olmalıdır.

Kolit bebekte diğer belirtilerse yoğun gaz ve yüzünde kızarmadır. Bebeklerde gelişen bazı rahatsızlıklar kolitle benzerlik gösterebilir. Sıklıkla geceleri görülür. İnek sütü protein laktoz intoleransı ve bebeğin hazır mamayla beslenmesi de kolit sebepleri arasında gösterilebilir. Bebeklerde bu tip şikâyetler devam ederse vakit kaybetmeden çocuk hekimine başvurulmalı ve gerekli tetkik ve tahliller yapılmalıdır. Bebeklerde görülen fıtık, orta kulak iltihabı, enfeksiyon hastalıkları ve sık rastlanan bağırsak düğümlenmesi bazı durumlarda kolit belirtileriyle benzerlik taşıyabilir. Yurtdışında yapılan bir araştırma sonucuna göre bebeklerde kolitin görülme nedeninin yenidoğan bebeğin sindirim organları gelişmemesi ve annenin hamilelik süresince sigara kullanması, serotonin eksikliği, hormon bozukluğundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kollitli bebek sahibi olan annelerin depresyona yakalanma riski diğerlerine göre daha fazladır. Maalesef bebeklerde kolitin bilinen kesin teşhisi yoktur.

Bebeklerde kolit şikâyetlerini en aza indirmek ve bebeği rahatlatmak için uygulayabileceğimiz yöntemler vardır. Bu yöntemler şunlardır;
" } ] }