{ "title": "Eozinofilik Kolit Nedir", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Eozinofilik-Kolit-Nedir-75517.jpg", "date": "18.01.2024 23:09:33", "author": "Gülşah Şahnur Demir", "article": [ { "article": "
Eozinofilik kolit nedir, kalın bağırsakta yüksek sayıdaki beyaz kan hücresinin, eozinofilin bulunduğu nadir bir hastalıktır. Bu da yaralanmaya ve inflamasyona neden olur. Bebeklik döneminde görüldüğünde, çoğunlukla iyi huylu bir hastalıktır ve rahatsız edici bir gıda elimine edildikten ve büyüdükten sonra erken çocukluk döneminde giderilir. Ergenlerde ve yetişkinlerde görülen eozinofilik kolit genellikle kroniktir ve tekrarlanır.

Eozinofilik kolit nedenleri: Birçok hastada eozinofilik kolitin nedeni bilinmemektedir. İnek sütü proteini genellikle semptomları şiddetlendirir. Kişisel veya ailesel alerjik hastalık öyküsü olan insanlar eozinofilik kolit gelişme riski yüksek olabilir.

Eozinofilik kolit Semptomları: EC bebeklerde aniden ortaya çıkan ve genellikle zamanla azalan kanlı bir diyare ile karakterizedir. Kan kaybı çok ise anemi gelişebilir. Bazılarında, bu semptomlar kilo kaybına, yetersiz beslenmeye ve beslenme güçlüğüne neden olabilir; Ancak birçok bebeğin başka belirtisi yoktur ve sağlıklı görünmez. Yaşlı hastalarda sık görülen semptomlar diyare, karın ağrısı ve kilo kaybıdır. Diğer belirtiler yorgunluk ve kilo alma sorununu içerebilir.

Eozinofilik kolit belirtileri nelerdir?
Eozinofilik kolit teşhisi: Eozinofilik kolit, küçük bir tüpün anüs, rektum ve kalın bağırsak yoluyla yönlendirildiği bir alt endoskopi (Kolonoskopi) ile teşhis edilir. Bu tüp doktora erozyon, ülser veya bağırsakta tahriş olmuş alanlar gibi dokudaki görsel değişiklikleri görmesini sağlar. Doktor, alt GI sisteminin her bölümünden küçük doku örnekleri (Biyopsi) alacaktır.

Eozinofilik kolit tedavisi: Eozinofilik kolit tedavisinde konsensus yönergeleri bulunmamaktadır. Tedavinin amacı, eozinofillerin neden olduğu iltihabı ve zararı diyet tedavisi veya steroid ilaçların kullanımıyla azaltmaktır.
" } ] }