{ "title": "Kolit Nedir", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Kolit-Nedir-89797.jpg", "date": "20.01.2024 11:42:22", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Kolit nedir, yaş ilerledikçe kaçınılmaz hastalıklardan biri olan kolit, halsizlik, mide bulantısı, kabızlık, kusma, ishal gibi belirtilere yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Kolit tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Uygulanan ilaç tedavisi yanıt vermiyorsa cerrahi operasyonla tedavisi sağlanmalıdır. Aksi halde kolon kanseri oluşma riskini arttırır.

Tıpta kalın bağırsak iltihabı olarak tanımlanan kolit, birçok şekilde gelişebilir. Bağırsaklara ciddi hasar veren hastalık, sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etki bırakır. Ülseratif kolit, crohn hastalığı, mikroskobik kolit, spastik kolit, mikrobik kolit, iskemik kolit, hemorajik kolit ve radyoterapiye bağlı gelişen kolit en çok karşılaşılan kolit türleri arasındadır.

Kolit türleri

Ülseratif kolit: Kalın bağırsağın tümünün iltihap, ödem ve ülserli olması olarak bilinir. Bağırsakta meydana gelen yaralar, sümüksü ve kanlı ishale yol açabilir. Hastalık ara ara şiddetlenip sönebilir. Hastalığın neden oluştuğu kesin bir dille bilinmemektedir ve inflamatuar bağırsak hastalığı olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemi, çevresel etkenler ve genetik hastalık için risk faktörleridir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür ve bulaşıcı özelliği yoktur.

Crohn hastalığı: Ülseratif kolit gibi belirtiler gösterir. Ancak farklı olarak hastalık bağırsakta sınırlı kalmaz. Ağızdan başlayarak anüse kadar etkili olabilir. Özbağışıklık hastalığı olarak tanımlanan crohn hastalığının doğuştan geldiği bilinir. Hastalıkta bağırsak yarası görülmez ve tamamen iyileşmesi tedaviyle mümkünd eğildir. Hastalık için uygulanan tedaviler hastalığı baskılamak amacıyla yapılır.

Mikroskobik kolit: Devamlı ishal yaşanmasına neden olur. Hastalık için kolonoskopi ve bağırsaktan parça alınarak teşhis konulabilir. Hastalık kolojenöz kolit ve lenfosittik mkolit olmak üzere iki türde gelişebilir.

Spastik kolit: Sindirim sistemiyle ilgili olarak en sık karşılaşılan hastalıktır. Stres ve duygusal gerginlik nedeniyle gelişir. Kalınbağırsakta anormal şekilde gelişen aks spazmı ya da bağırsak hareketleri olarak tanımlanır. Neden geliştiği kesin olarak bilinmez ve tedavisi bu nedenle kesin olarak yoktur.

Mikrobik kolit: Mikrop, bakteri ve kullanılan antibiyotiklerin yol açtığı bir kolit türüdür. Hijyen bakımından yetersiz yiyeceklerin tüketimi, hijyensiz ortamlar gelişme riskini arttırır.

Hemorajik kolit: Kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkar. İlaç kullanımı bırakıldığında rahatsızlık kendiliğinden geçer.

İstemik kolit: Bağırsakta gelişen kan akışıyla ilişkili olan bir kolit türüdür. Kan akışında yavaşlama ya da kan akışının bütünüyle durması nedeniyle bağırsakta hasar meydana gelir ve bu hasar istemik kolite neden olur.

Radyasyon koliti: Kanser tedavisi nedeniyle radyasyon tedavisi alan kişilerde gelişen bir kolit türüdür. Radyoterapi tedavisinin yan etkisi olduğu bilinir.

Kolit belirtileri nelerdir?

Halk arasında bağırsak iltihabı olarak bilinen kolitin çoğu türünde neden ortaya çıktığı belirlenemez. Yaşanan kabızlık, ishal gibi şikâyetlere yol açan kolitin belirtileri türe göre değişir.
Kolit nasıl teşhis edilir?

Yaşanan şikâyetler sonucu doktora gidildiğinde hasta öyküsü dinlendikten sonra sonuca ulaşabilmek için kolonoskopi yapılır. Kalın bağırsak kolonoskopi sayesinde kontrol edilir ve ihtiyaç halinde bağırsaktan parça alınarak biyopsi yapılır. Bunların haricinde kan ve hormon tahlilleri uygulanır. Gaita testi kolit hastalığında teşhis için önemlidir. Gaita testi bağırsakta gelişen iltihabın sebebi hakkında bilgi verebilir. İncelemeler sonrasında kolit tanısı konarak gerekli tedaviye başlanır.

Kolit tedavisi nasıl yapılır?

Kolit tedavisi kolitin şekline göre yapılır. Tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel tedaviden de destek alınabilir. Bitkisel olarak adlandırılan tedavi diyet tedavisidir. Uygun diyet programıyla hastalıkta yaşanan şikâyetler hafifletilebilir.

Nedeni tam olarak bilinemeyen hastalık için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. İlaç tedavisi hastalığı baskılamak, yaşanan şikâyetleri hafifletmek için önemlidir. Makattan lavman ya da ağız yoluyla tablet tedavisi kolit için oldukça etkili olur. Bu ilaçlar şikâyetelri azaltmıyorsa damar ve ağız yoluyla farklı ilaç tedavisine başlanır. Ameliyat en son çare olarak zorunlu kalınan durumlarda yapılır. Ameliyatla kalın bağırsak bütünüyle alınır.
" } ] }