{ "title": "Kronik Nonspesifik Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Kronik-Nonspesifik-Kolit-81673.jpg", "date": "21.01.2024 17:14:07", "author": "Gülşah Şahnur Demir", "article": [ { "article": "
Kronik nonspesifik kolit, mide ağrısına ve rektumdan kanamaya yol açan sindirim bozuklukları grubunu belirtir. Kolit, kesin kolit tipi veya kesin olarak nedeni belirlenemediğinde spesifik olmayan olarak sınıflandırılır. Kronik nonspesifik kolit semptomlarının bazıları arasında karın ağrısı, dışkı inkontinansı ve dışkıda kan vardır. Temel olarak hem gastroenterolog hem de patolog potansiyel açıdan birkaç nedeni vardır.

Kronik nonspesifik kolit tedavisi nasıl yapılır?

Kronik nonspesifik kolitin nedenlerini belirlemek mümkün olmayabilir ve bu nedenle onu tedavi etmek için kesin bir yöntem bulunmayabilir. Bununla birlikte, diyette bazı değişiklikler yaparak belirtileri hafifletmek mümkündür.

Kronik nonspesifik kolit diyeti

Kolitli semptomları dengeli bir diyet izleyerek kontrol altında tutulabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayan bireyler besin maddelerinin zayıf emiliminden mustarip olabilirler. Diyet sağlıklı değilse, beslenme yetersizlikleri daha ciddi olacaktır. Bu nedenle diyette çeşitli gıdaları birleştirmek önemlidir. Beslenme takviyelerinin doktorunuzla alımını tartışmanız da önerilir. Kolit semptomları olan birçok kişi gıda intoleransı yaşar. Sindirim sisteminin yetersiz çalışması nedeniyle, buğday veya süt gibi bazı yiyecekler hazımsızlığa neden olabilir. Bu gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarnalar gibi işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalar kolit için diyetin parçası olmamalıdır. Ayrıca yüksek miktarlarda baharat ve sodyum ihtiva eden gıdalardan kaçınmanız önerilir. Alkol, çay ve kahve de kaçınılmalıdır.

Kronik nonspesifik kolit semptomlarının hafifletilmesi

Olgun muzların kolit semptomlarının hafifletilmesinde yararlı olduğu bilinmektedir. Sindirime uygun olmalarından dolayı sindirim sistemi tarafından kolaylıkla sindirilebilirler. Hafif müshil özelliklerinden dolayı bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Hindistan cevizi suyu da kolit semptomlarının hafifletilmesinde ve tedavisinde yardımcı olur ve her gün 3-4 kez tüketilebilir.
" } ] }