{ "title": "Spastik Kolit", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Spastik-Kolit-46962.jpg", "date": "21.01.2024 18:40:42", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Spastik kolit: Aynı zamanda sinirsel kolit olarak da adlandırılan spastik kolit, kalın bağırsakta yer alan kasların hareketlerinin spazm şeklinde olması durumudur. Oldukça yaygın olarak görülen sindirim problemlerinden biri olan bu durum kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve genellikle ergenlik döneminden sonra ortaya çıkar. Hassas kişilerin hastalığı olarak bilinen bu hastalık kişide oldukça rahatsızlık durumun ortaya çıkmasına neden olur. Bazen de hastanın yaşam kalitesini düşürür. Spastik kolit aynı zamanda birçok hastalığın hatta kanserin bile belirtisi olarak ortaya çıkabileceği için mutlaka önemsenmeli ve bir Uzman tarafından tedavi edilmelidir. Y.

Spastik kolit neden olur?

Yapılan birçok araştırmalara karşılık spastik kolit nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu hastalığın yanlış beslenme tarzı ile fizyolojik ve psikolojik durumlardan kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Spastik kolitin bir sindirim sistemi bozukluğu olması nedeniyle bu hastalıkta yiyecek ve içeceklerin önemi büyüktür. Bu nedenle lif açısından yetersiz beslenilmesi durumunda kabızlık probleminin ortaya çıkması, yiyecek intoleransı olarak adlandırılan birtakım yiyeceklere karşı hassasiyet yaşanması, antibiyotik ve diğer ilaçların yan etkisi olarak spastik kolit ortaya çıkabilir. Bu durumların yanı sıra aşırı stresli ortamlarda bulunma durumu da spastik kolit nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenle spastik kolit hastaları genellikle aşırı hassas ve kırılgan kişilerdir. Tepkilerini dışarı belli edemeyen ve oldukça ince bir yapıya sahip olan kişilerde daha sık ortaya çıkan bu hastalık aşırı sigara ve alkol kullanımı, birtakım enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Mevsimsel değişiklikler gibi nedenler ile soğuk havanın da spastik koliti tetiklediği söylenebilir.

Spastik kolit belirtileri nelerdir?

Bu durumda ortaya çıkacak olan en belirgin şikâyet hastanın karnında gelişen kramp şeklinde ağrılardır. Bu durumda gelişen ağrılar çoğunlukla yemekten sonra dalgalar şeklinde kendini belli eder. Bu karın ağrısı genellikle gaz çıkartılması ile kaybolur. Bununla beraber dışkılama şekli ve süresinin farklı olması, kabızlık ya da ishal, dışkıda sümüksü bir yapı olması, mide bulantısı ve yanması veya ter basması, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı, adet düzensizliği, aşırı kaygı gibi belirtiler spastik kolit belirtileri arasındadır.

Spastik kolit tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tanısı konulduktan sonra hastada farklı bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi için birtakım laboratuvar incelemeleri yapılır. Başka bir hastalık söz konusu ise kontrol altına alınması için tedaviye başlanır. Spastik kolit hastalığının iltihabı bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığı ile kanama ve kanser gibi durumlara da neden olabileceği için tedavisi oldukça büyük önem taşır. Tedavide spastik kolit açısından risk faktörü oluşturan durumların tespit edilerek bu durumlardan uzak durulması da oldukça önemlidir. Genellikle stresten uzak durulması, davranış terapisi ile birtakım egzersizler hasta da ortaya çıkacak şikâyetlerinin azalmasına katkı sağlar. Spastik kolit beslenme tarzında yapılacak bazı değişiklikler ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmak için hastaya öğün aralarını artırıp az yemek yemesi, bol su içmesi ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durması önerilirken, düzenli egzersiz yapılması ve sigara ve alkol tüketiminin azaltılması da bu hastalığın tedavisine destek olur.
" } ] }