{ "title": "Ülseratif Kolit Ameliyatı", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Ulseratif-Kolit-Ameliyati-31278.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:58", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Ülseratif kolit ameliyatı, kronik ülseratif kolitli hastalarda tıbbi tedaviye yanıt alınamayan durumlarda ve tedaviye bağlı komplikasyonlar geliştiğinde ameliyat gerekebilmektedir. Ayrıca ülseratif kolitli hastalarda persistan anemi, beslenme yetersizliği ve enteropati geliştiğinde cerrahi tedavi düşünülür. Şiddetli displazi ve kanser saptandığında da direkt olarak cerrahi tedavinin yolu açılmış olur. Ülseratif kolit ameliyatı için acil durumlar, fulminan kolit, toksik megakolon ve masif kanamalardır.

Ülseratif kolit ameliyatı nedir, nasıl yapılır?

Ülseratif kolit ameliyatı için kullanılmakta olan 4 tip cerrahi yöntem bulunmaktadır.
Ülseratif kolitin tedavisinde sadece proktektomi veya segmental kolektomi yeterli olmamaktadır. Bu işlemler sonrasında hastalıklı bağırsak segmenti kaldığından dolayı hastalık ilerleyecektir. Ülseratif kolit ameliyatı için total proktokolektomi uygulandığında, tüm hastalık içeren kolon tamamen çıkartıldığından dolayı, ameliyat sonrası tıbbi tedavi gereksinimi ortadan kalkar ve hasta sağlığına kavuşup günlük hayatına geri dönebilir, ayrıca kanser riski de ortadan kalkar.

Hastalıklı kolon ve rektumun tamamen çıkarılmasından sonra, kontinensin ileal poş anal anastomoz ile sağlanması pek çok hasta tarafından tercih edilmektedir. Kock poşu morbiditesi yüksek nadir olarak uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir.

Ülseratif kolit ameliyatı için en çok kullanılan 2 cerrahi seçenek söz konusudur. Bunlar Brooke ileostomi ve restoratif proktokolektomidir.
Ülseratif kolit ameliyatı için özel durumlar

Fulminan kolit, ülseratif kolitli hastaların yaklaşık olarak %5-15'inde ortaya çıkan bir durumdur. Cerrahi tedavi seçenekleri ise subtotal kolektomi, ileostomi, total proktokolektomi, ileal poş kanal anastomozu ve lup ileostomidir. Toksik megakolon gelişen ülseratif kolitli hastalarda ise subtotal kolektomi ve ileostomi uygulanmaktadır. Masif hemoraji de ülseratif kolitli hastalar için ülseratif kolit ameliyatı gerektiren bir durumdur. Cerrahi tedavi seçenekleri ise total proktokolektomi, ileostomi, subtotal kolektomi, ileorektal anastomoz, total kolektomi, hartman işlemi ve sigmoid müköz fistüldür.
" } ] }