{ "title": "Ülseratif Kolit Atakları", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Ulseratif-Kolit-Ataklari-69498.jpg", "date": "21.01.2024 16:53:32", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Ülseratif Kolit Atakları, Ülseratif kolit inflamatuvar bağırsak rahatsızlıkları, nedeni tam olarak saptanmamış çevresel ve kalıtsal etkenlerin beraber rol aldığı genellikle genç yaşlarda beliren hastalık türüdür. Ülseratif kolit birçok kişide kendini göstermektedir. Bazı türleri ülseratif kolit ya da Chorn rahatsızlığında olduğu gibi bağırsakta önemli derecede yaralanmalarla belirir. Bazı türleri ise spasifik kolit ya da hassas bağırsak sendromu olarak belirirken bağırsaklarda yaralanma olmadan da gelişir. Kısaca belirtmek gerekirse ülseratif kolit atakları başlığı altında birçok belirti saptanmaktadır. Bu belirtiler oldukça önemlidir fakat bazı belirtilerin yaşanmasında korkup endişelenmeye gerek duyulmaz. Tabi bununla birlikte ülseratif kolit atakları belirtileri ne durumda olursa olsun yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bilinmektedir.

Ülseratif Kolit Atakları Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif kolit atakları oluşumunda karında şişkinlik, kramp belirtisi, karında ağrı ve gaz oluşumu en sık rastlanan atak belirtileri olarak bilinir. Bu atak belirtileri bir de ishal ya da kabızlık olursa oldukça can sıkıcı bağırsak farklılıkları ile morelinizin sıfır olmasına sebebiyet verir. Ülseratif kolit ataklarını yaşayan kişilerin sürekli olarak tekrarlayıcı ve uzun süreli bu belirtileri yaşadıkları görülmektedir. Ülseratif kolit atakları sonrasında çoğu kez birbirine benzeyen iştah kaybı yaşanması, kilo kaybı yaşanması, dışkıda kan görülmesi, karında ağrı ve kramp belirtileri olması, kronik ishal belirtisi ve bunların yanında kilo kayıpları yaşandığının da beraberinde olduğu ateş basmaları ve terlemelerin görüldüğü ataklar ön plandadır. Bu iki hastalık şeklinde meydana gelen ortak belirtiler dışkıda kan oluşmasına ortam oluşturur. Oluşan kanamalar fark edilemeyecek kadar hafif şekilde seyreder. Yani bu durumda gizli kan ön plana çıkmaktadır. Bu iki belirtinin bir arada olduğunun nedeni hâlâ bilinmemektedir.

Ülseratif kolit atakları stres kökenli ise stres oluşumu ülseratif atakları meydana getirebileceği ya da yaşanan belirtileri daha şiddetli bir duruma getireceği kesindir. Ülseratif kolit atakları kimi zaman genetik olmakla birlikte ilerleme göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda bakteriler ya da bağışıklık sistemine bulaşan virüslerin de bu ataklara sebebiyet vereceği kesin kanıtlar oluşturmuştur. Ülseratif kolit ataklar gelişmiş toplumlarda ve bu bölgelerde yaşayan kişilerde sıklıkla görülür olması bazı çevresel etkenlerin özellikle de beslenmede etkin olacağını düşündürücü olmuştur. Bağırsak hareketliliğinizde 7-10 günden fazla devam eden değişmeler görülüyor ise ishal belirtisi, karın ağrıları, kanamalar ve bunlara benzer belirtiler basit uygulamalarla giderilemiyorsa oluşan ülseratif kolit atak belirtilerinde tıbbi yardım almak gerekir.
" } ] }