Ülseratif kolit beslenme, Özel bir ülseratif kolit beslenme olmasa da semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı genel yöntemler ve tarifler vardır. Belirtilerinizi daha da şiddetlendiren ve nasıl hissettiğinizi gören belirli gıdaları ortadan kaldırıyorsunuz. Ortak tetikleyiciler olarak bilinen bazı gıdalar olduğundan, bu gıdaları ortadan kaldıran bir diyet planı en iyisidir. Böyle bir diyet düşük lifli diyettir ve düşük diyetli diyet olarak da bilinir. Belirtiler arttığında da bu diyet özellikle yararlıdır. Diyet, sindirimi kolay ve bağırsak hareketlerini yavaşlatan ve ishali sınırlamak için düşük lifli gıdalar üzerine kurulmuştur. Diyet normalde yediğiniz gıdaları yemenize ve lif tüketiminizi günde 10-15 gram arasında tutmanıza olanak tanır. Vücudunuz hala ihtiyacınız olan sıvı ve tuzlarla birlikte gerekli miktarda protein ve mineral alacaktır. Kronik ishal ve rektal kanama, belirli besin ve mineral eksikliklerine neden olabileceğinden, doktorunuz ihtiyaçlarınıza göre diyetinize bir multivitamin veya başka bir takviye eklemenizi isteyebilir.
Yiyebileceğiniz düşük kalıntılı diyetlerde önerilen gıdalar
Süt: günde 2 fincan süt, peynir, puding veya yoğurt,
Tahıllar: rafine edilmiş beyaz ekmek, makarna, kraker ve pudra başına 1/2 gramdan daha az lif içeren kuru tahıllar,
Etler ve diğer proteinler: tavuk, yumurta, domuz eti ve balık gibi yumuşak ve yumuşak pişmiş etler; Pürüzsüz fıstık ve fındık ezmesi,
Meyveler: posa olmayan meyve suları; Konserve meyve ve elma suyu, ananas hariç; Çiğ, olgun muz, kavun, kavun, karpuz, erik, şeftali ve kayısı,
Sebzeler: ham marul, salatalık, kabak ve soğan; Pişmiş ıspanak, kabak, çekirdeksiz sarı kabak, havuç, patlıcan, patates ve yeşil ve mumlu fasulye,
Yağ ve soslar: tereyağı, margarin, mayonez, yağlar, pürüzsüz soslar ve soslar (Domates değil); krem şanti; Pürüzsüz çeşniler.
Düşük kalıntılı bir ülseratif kolit beslenme yaparken aşağıdaki gıdalardan kaçının
Şarküteri etleri,
Kuru meyveler, çilek, incir, kuru ot ve kuru ot suyu,
Yukarıdaki listede belirtilmeyen çiğ sebzeler,
Baharatlı soslar, pelesenkler, turşular ve kısmen rendeler,
Fındık, tohum ve patlamış mısır,
Kafein, kakao ve alkol içeren gıdalar ve içecekler,
Tatlılardan hoşlananlar için, çerezler, turta ve Jell-O gibi düz kekler de iyidir.
Ülseratif kolit beslenme uygulamaları
Her 3-4 saatte bir küçük yemekler yiyin,
Dehidrasyonu önlemek için günde en az 8 su bardağı su içirin,
Daha iyi bağırsak sağlığını teşvik etmek için probiyotik ve prebiyotik içeren gıdaları tüketin,