{ "title": "Ülseratif Kolit Sigara", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Ulseratif-Kolit-Sigara-94115.jpg", "date": "20.01.2024 01:07:23", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Ülseratif kolit sigara, sindirim sistemi rahatsızlıkları içerisinde yer alan ülseratif kolit hastalığının oluşmasında birçok etkenin olduğu belirtilmektedir. Ülseratif kolit bağırsağın iç kısmında bulunan polip benzeri oluşumların sonucu meydana gelin bir hastalıktır. Vücudun işleyişine zarar verir. Başta bağırsak hastalıkları olmak üzere kolon kanserine kadar sebebiyet veren hastalıklardan bir tanesidir. Anüse kadar vücut içerisinde yayınla yaptığı gözlenirken; Crohn hastalığının oluşmasına neden olur. Birçok ülkede görülmesinin yanı sıra bazı topluluklarda etkin olarak gözlenir.

Ülseratif kolit sigara ile sıkı bir ilişkisi olduğu belirtilmektedir. Yaşam koşulları, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, inflamatuar bağırsak problemlerin oluşmasına sebebiyet verir. Özellikle bazı kişilerin beyaz şeker ve yağ tüketiminin fazla olmasından sebeple meydana geldiği belirtilirken, bu süreç içerisinde kişide yüksek ateş, kanlı dışkı, idrarda problem, karın ağrısı gibi şikâyetlerin oluştuğu belirtilmektedir. Bu süreç içerisinde kişide kusma, kabızlık, bulantı gibi problemler gözlenir. Bağırsak içerisinden anüse kadar yayılan apse ve iltihaplanma ile ülseratif kolitin çoğaldığı belirtilmektedir.

Ülseratif kolit sigara ilişkisi

Kişide bulunan yanlış alışkanlıklar sebebiyle ülseratif kolitin oluştuğu belirtilmektedir. Özellikle alkol ve sigara kullanımı bulunan kişilerde bağırsak sistemini olumsuz yönde etkilenmesi sebebiyle ülseratif kolit hastalığının meydana geldiği belirtilmektedir. Sigara içen kişilerde crohn hastalığının sık gözlendiği belirtilirken; ülseratif kolite sebebiyet verdiği belirtilmektedir. Araştırmalar üzerine belirli sayıda kişiye uygulanan testler içerisinde sigara içen kişilerde ülseratif kolit hastalığının pozitif çıktığı belirtilmektedir. Bu süreç içerisinde kişinin doza bağımlı olduğu gösterilmiştir.

Sigara içen kişilerde bulunan ülseratif kolit sigarayı bırakılması ile etkilerinde azalma gözlenirken tedavilerde daha olumlu sonuçlar alındığı belirtilmektedir. Özellikle hafif seyreden ülseratif kolit hastalığında sigara ve alkolün bırakılması ile nikotinin etkilerinin giderilmesi sebebiyle tedavinin daha etkin olduğu belirtilir. Bu süreç içerisinde hastalarının günlük yaşantısına dikkat etmesi gerekirken; hijyen kuralları içerisinde sağlıklı ve dengeli beslenmesinin bağırsaklarda yaratılan etkinin giderilmesine fayda sağladığı belirtilmektedir.

Sigara bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Bununla birlikte alkol kullanılması ile vücudun işleyişinde bozulma meydana gelirken; bağırsak problemlerinde aratmaya neden olur. Bu sebepten dolayı ülseratif kolit sigara ilişkisi içerisinde hastada bulunan bulgular dikkate alınarak sigaranın bırakılması ile vücutta oluşturduğu yan etkilerin zamanla yok olduğu belirtilmektedir.
" } ] }