{ "title": "Ülseratif Kolit ve Sigara", "image": "https://www.kolit.gen.tr/images/Ulseratif-Kolit-Ve-Sigara-22642.jpg", "date": "21.01.2024 01:58:11", "author": "Seda Kaplan", "article": [ { "article": "Ülseratif Kolit ve Sigara: Ülseratif kolit UF olarak da adlandırılan, İnflamatuar Bağırsak Hastalığının (IBH) farklı bir şeklidir. Ülseratif kolit kalın bağırsağı tutan, açık yaralar ve ülserler sonucunda oluşan kolittir. Ülseratif kolit hastalığının en belirgin belirtisi diyarenin, kanlı ve mukuslu olmasıdır. Hastada meydana gelen, aşırı kilo kaybı ve rektal muayeneler sonucunda kanın görülmesi, kronik kan kaybına ve anemi hastalığına işaret eder.

Ülseratif Kolit ve Sigara Bağıntısı: Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde sigara içiminin ülseratif kolit hastalığının üzerindeki etkisinin olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Çeşitli çalışmalar, sigarada bulunan nikotin maddesinin bağırsaklarda oluşan tutumu azalttığını ortaya koymuştur.

Sigara içen hastaların ülseratif kolit hastalığına yakalanma riskinin sigara içmeyenlere oranla daha az olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiş ve günümüzde de araştırma konusu olmuştur. Söz konusu sigara tüketen insanların ülseratif kolit hastalığına yakalanma riskinin az olduğu bir durumda doktorlar; ülseratif kolit hastalarına sigarayı önermeyecek ama sigara içen hastalardan da sigarayı bırakmasını istemeyecektir.

Ülseratif Kolit Hastalığının Tedavisinde Sigara Kullanılır mı?

İleride yapılacak olan araştırma ve çalışmalar sonucunda, ülseratif kolit hastalığının tedavisinde nikotin yamaları ve nikotin sakızının kullanılacağı düşünülmektedir. Ancak nikotini bir tedavi yöntemi olarak düşünmek ve kullanmak doğru değildir. Ülseratif kolit hastalığını ortadan kaldırmak için tedavi amaçlı sigara içilmesi ya da sigaraya başlanılması oldukça yanlış bir durumdur.

Ülseratif Kolit Hastalığının Tedavisi: Tedavi yöntemi ilaç ve ameliyat olmak üzere ikiye ayrılır.

İlaç tedavisi: Ülseratif kolit hastalığında, ilaç ile yapılan tedavinin amacı; bağırsak mukozasında oluşan iltihabın önüne geçmektir. İlaç tedavisinde kortikosteroidler, sulfasalazinler, asa grubu ilaçlar olmak üzere birçok ilaç kullanılmaktadır.

Ameliyat: Bağırsak mukozasında oluşan delinme sonucu yoğun kanama, bağırsakta meydana gelen tıkanma, kolon kanseri şüphesi ve hastalığın ilerleyişinin durdurulamadığı durumlarda ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulur.
" } ] }