Çocuklarda KolitÇocuklarda kolit, uzun süreli bir bağırsak hastalığıdır ve genellikle 9 yaşından sonra ortaya çıkar. Rektumda başlayıp kalın bağırsağa doğru yayılabilen bu hastalık, kolonda bulunan dokuların ve hücrelerin ölümüne neden olabilir. Hastalık ilerledikçe ülserler oluşabilir. Bazen belirgin bir uyarıcı olmadan da ortaya çıkabilen bu hastalığın belirtileri şunlardır: Çocuklarda Kolit Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda Kolit TedavisiÇocuklarda kolit bazen yukarıda sayılan belirtileri gösterir ve dikkatli ebeveynler tarafından fark edilerek çocuk uzman doktora götürülür. Gerekli tahliller yapılarak teşhis konulur. Çocuklarda kolit, karın şişliği ve bağırsaklarda büyüme ve gelişmeyi durdurabilen önemli bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde anemiye, kalıtsal hastalıklara ve daha ileri safhalarda kansere kadar ilerleyebilen ciddi bir sorun olabilir. Çocuklarda kolit teşhisi için makattan sokulan bir cihaz ile rektum ve kolon incelenir. Kesin tanı için biyopsi örneği alınır. Ayrıca dışkı örnekleri laboratuvarda kan testleri ile incelenir. Çocuklarda kolit tedavisi genellikle ilaç uygulaması ile yapılır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan hastalarda cerrahi operasyon gerekebilir. Tedavinin kolaylıkla yapılabilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Ek BilgilerÇocuklarda kolit, inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBH) grubuna girer. Bu hastalık grubu, bağışıklık sisteminin bağırsaklara karşı saldırıya geçmesi sonucu ortaya çıkar. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve mikrobiyota gibi çeşitli etkenler hastalığın oluşumunda rol oynayabilir. Çocuklarda kolitin tedavisinde beslenme düzeni de önemli bir rol oynar. Lifli gıdalardan kaçınmak, süt ve süt ürünlerini sınırlamak, probiyotik takviyeler kullanmak gibi beslenme stratejileri hastalığın yönetiminde yardımcı olabilir. Sonuç olarak, çocuklarda kolit ciddi bir hastalıktır ve erken teşhis ile uygun tedavi yöntemleri hastalığın kontrol altına alınmasını sağlar. Ebeveynlerin çocuklarında belirtiler fark etmeleri durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları önemlidir. |
Merhaba. Bazen çocuğum karnını tutup ağrıdığını söylüyor. Bende onun midesinin her türlü yiyeceği kaldıramadığını söyleyip yasaklama getiriyor. Mide bölgesinde tetiklenecek hastalık var mıdır ve hangi doktora gitmemiz gerekir? Teşekkürler.
Cevap yazÇocuklarda meydana gelen mide ağrısı bir çok etkenden dolayı kaynaklanmaktadır. Özellikle çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle daha çabuk mide ağrısına ve yedikleri şeylerin daha çok midelerine dokunmasına sebebiyet vermektedir. Bunun için kısa bir zaman içerisinde zaman kaybetmeden dahiliye doktoruna gitmekte fayda vardır.
Çocuğunuzda reflü adı verilen mide salgısının yemek borusuna kaçmasıyla oluşan hastalık olabilir.İç hastalıkları ile gastroenterolojiye bölümüne giderek çocuğunuzun hastalığını öğrenebilir.Düşük bir ihtimal ise midesindeki duvarların hassas olması ve herşeyi kaldıramaması olabilir.