Kolit Diyeti Kolit, bağırsak iltihaplanmasıdır. Kişide ishal, kusma ve kabızlık gibi şikâyetler oluşturan kolit rahatsızlığı ilerledikçe kişinin yaşam kalitesini düşürmekte ve ataklar halinde ortaya çıkabilmektedir. Yapılacak egzersizlerin faydası olsa da kişinin yediklerine dikkat etmesi ve iyi seçmesi gerekmektedir. Midesini yormayacak şekilde iyi pişirilmiş yemekler önem taşımaktadır. Kolit rahatsızlığında kızartmalardan uzak durulmalı ve mümkünse sebzeler buharda pişirilmiş olarak tüketilmelidir. Yediği yiyeceklerden kendisini rahatsız edenleri çıkarmalı ve bunun için bir liste hazırlamalıdır. Kolit rahatsızlığında neler yenmeli, neler yenmemeli, bunları kişinin bilmesi ve doktorunun vereceği kolit diyetine uyması gerekmektedir. Kolit Diyeti Nedir? İçecekler Kolit rahatsızlığı olan kişi, ıhlamur, ayran, yoğurt, adaçayı ve açık çayı serbest olarak tüketebilir. Yasak olan içecekler ise süt, sütlü kahve, kola ve benzeri asitli içeceklerdir. Et, Balık ve Kümes Hayvanları Haşlanmış veya fırında pişirilmiş balık, hindi ve tavuk tüketilmelidir. Yasak olan yiyecekler ise yağda kızartılmış et, salamura balık, sucuk ve salamdır. Yumurta ve Peynir Grubu Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri ve dil peyniri tüketilebilir. Yasak olanlar ise yağda pişirilen yumurta ve diğer salamura peynirlerdir. Tahıllar Beyaz ekmek, kraker, sade ve şekerli kurabiye, kekler, fırında pişirilen yufka böreği, erişte, kuskus pilavı ve pirinç tüketilebilir. Yasak olan tahıllar ise kepekli undan yapılan ekmek, baharatlı kurabiyeler, nohut, fasulye, bulgur ve mercimektir. Çorbalar Un çorbası, domates çorbası, acılı olmayan yayla çorbası, semizotu ve ebegümeci çorbası tüketilebilir. Yasak olan çorbalar ise diğer çorbalardır. Tatlılar Şeker, bal ve reçeller tüketilebilir. Yasak olan tatlılar ise diğer tatlılardır. Yağlar Günde 2 yemek kaşığı yağ tüketilebilir; fazlası yasaktır. Meyve Suları Ekşi olmayan meyve suları tüketilebilir. Bunun dışındaki meyve suları ve kurutulmuş meyveler yasaktır. Ekstra Bilgiler ve Öneriler Kolit diyeti uygularken, kişinin kendi vücudunu dinlemesi ve hangi gıdaların kendisine iyi geldiğini veya rahatsız ettiğini gözlemlemesi önemlidir. Ayrıca, probiyotik açısından zengin gıdaların (örneğin yoğurt ve kefir) tüketilmesi bağırsak sağlığını destekleyebilir. Lif oranı düşük gıdalar tercih edilmeli ve posalı yiyecekler kontrollü tüketilmelidir. Stresi azaltma yöntemleri de (örneğin yoga ve meditasyon) atakların sıklığını ve şiddetini azaltmada yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki, kolit yönetimi kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bu nedenle bir uzmandan profesyonel yardım almak en doğru yaklaşım olacaktır. |
Onar
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBağırsak iltihaplanması yaşayan biri olarak hangi yiyeceklerin rahatsızlık özellikle tetiklediğini nasıl belirleyebilirim? Ayrıca yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerin bağırsak sağlığıma etkisi nasıl olur?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Onar,
Bağırsak iltihaplanması yaşadığınız için hangi yiyeceklerin rahatsızlığı tetiklediğini belirlemek adına bir gıda günlüğü tutmanız faydalı olabilir. Günlük olarak tükettiğiniz yiyecekleri ve sonrasında yaşadığınız belirtileri not alarak hangi gıdaların sorun yarattığını tespit edebilirsiniz. Ayrıca, bir diyetisyen veya gastroenterolog ile görüşerek profesyonel yardım alabilirsiniz.
Yoğurt ve kefir gibi probiyotikler, bağırsak sağlığınız için çok faydalı olabilir. Probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek zararlı bakterilerin üremesini engelleyebilir ve bağırsaklarınızdaki iltihaplanmayı azaltabilir. Ancak, tüketmeden önce doktorunuzla görüşmenizde fayda var, çünkü her bireyin bağırsak florası ve tolere edebildiği gıdalar farklılık gösterebilir.
Sağlıklı günler dilerim.